JUSRE x WEST-VLAANDEREN WERKT

publicatiedatum: 23 NOVEMBER 2022

Bron: West-Vlaanderen Werkt #2 2022, Roel Jacobus, freelancejournalist

Het ‘sappige’ groeitraject van Valérie Lemahieu (JusRé bv)

“Je leert uit alle fouten die je maakt”

Wanneer vijf jaar geldt als het startexamen voor een onderneming, dan is JusRé uit Beernem na zes jaar met glans geslaagd. Valérie Lemahieu evolueerde met haar uniek geperste sappen naar een groeiend bedrijfspand en een stevige ploeg medewerkers. “Het is grappig dat sommige mensen nog denken dat dit een leuke hobby is, maar tegelijk is dit een heel intensief bedrijf.”

In oktober 2016 startte Valérie Lemahieu (38) een eigen onderneming.
“Ik perste thuis verse sapjes en kreeg links en rechts de vraag om daar iets mee te doen. Eerst zocht ik een manier voor het verlengen van de houdbaarheid van een zuiver product zonder bewaarmiddelen tot vier weken. Ik vond een procedé in twee stappen. Eerst is er een koude persing, waarbij alle essentiële, vitale elementen behouden blijven. Vervolgens breng je het sap eventjes onder hoge druk om de structuur van de ingrediënten te behouden. Op deze manier behoud je de voedingswaarde, natuurlijke smaak en kleur zonder toegevoegde suikers, smaakversterkers of kleurstoffen. Voor zulke kwalitatieve smaakbeleving bestaat er in België geen concurrentie.”

Het aanvankelijke idee was om te verkopen in grote bedrijven.
“Ik had gedurende negen jaar op de aankoopdienst van twee grote bedrijven gewerkt. Dit leek me een ideaal product voor mensen met een drukke kantoorbaan. Maar de toegang tot deze markt was moeilijker dan gedacht. Gelukkig kon ik makkelijker terecht bij lunchbars, slagers, winkels, traiteurs, bakkers, dieetvoeding, personal coaches, sportkantines, enzovoort. Intussen bouwden we een groot netwerk van gepassioneerde klanten die bewust gezonde keuzes maken. Daarnaast is er een klein gedeelte verkoop rechtstreeks aan particulieren.”

West-Vlaanderen werkt