JUSRE x ARTEMIS Valerie Lemahieu over ondernemen, the ride of her life

publicatiedatum: 14 FEBRUARI 2023

Bron: Artemis nieuws, februari 2023

Valérie Lemahieu van JusRé over ondernemen, the ride of her life

“Onderneemster Valerie over de sapjes van Jusré en een vuur dat niet te temperen valt.”

Hoe is het idee voor JusRé ontstaan?
Ik was eigenlijk al een hele tijd thuis sappen aan het maken voor mezelf, mijn gezin en vrienden of familie die bij ons over de vloer kwamen. We woonden toen ‘tussen de velden’ en kregen geregeld onverwachts fietsende gasten over de vloer. Ik schotelde hen vaak een van mijn zelfgemaakte sapjes voor en het maakte me blij dat het hen zo goed smaakte. 😊
Op dat moment werkte ik in een groot bedrijf en ik vond het altijd moeilijk om gezond te eten op drukke en lange werkdagen. Gezonde mogelijkheden waren er amper of je moest er ver voor rijden en dan greep ik toch terug naar een snel voorhanden lunch. Zo rijpte mijn plan om gezonde sappen te maken voor deze groep actieve mensen.

Het bleek erg moeilijk en tijdrovend om in die bedrijven op te starten en zo kwam ik met mijn stalen in de kwalitatieve detailhandel terecht. Op vandaag heeft JusRé een ruim nationaal netwerk van upscale traiteurs, bakkerijen, lunchbars, sportcentra, etc. We hebben een leuk en dynamisch cliënteel en via hen staan we dicht bij de eindconsument. Het bleek de juiste manier om een start-up te lanceren.

Wat waren de grote uitdagingen? Bij de start en vandaag?
Dat zijn er op vandaag nog altijd heel veel, sommige zijn veranderd over de tijd, andere bleven gelijk.
Bij de opstart was de grootste uitdaging de workload, ik bleef maar gaan. Het ging vrij snel goed vooruit qua volumes en omzet, maar nooit is de berg werk geslonken, integendeel. Ik heb professioneel nog vaak het gevoel achter de feiten aan te lopen.

Hetgeen tot op vandaag een grote uitdaging blijft, is de korte houdbaarheid van ons gamma. We werken met een puur product: geen bewaarmiddelen, smaakversterkers of kleurstoffen. Net dat biedt topkwaliteit en daar zullen we nooit aan raken, maar het vraagt wel wat van je organisatie om hier nauwgezet mee om te gaan. Daarnaast moeten onze producten altijd gekoeld blijven. Dat resulteert in een transportkost die vaak door klanten onderschat wordt. Maar opnieuw: de smaakbeleving en het behoud van de vitamines is het dat meer dan waard!

In voeding zijn we altijd beschikbaar. Ook al nemen we onze weekends, er zijn geen feestdagen noch brugdagen. Gelukkig kan ik me heel snel ontspannen maar in die 6,5 jaar is er geen dag voorbij gegaan dat ik niet voor JusRé aan de slag was (hoe miniem ook 😉).

Hoe gaat het met JusRé vandaag?
Het gaat goed! We groeien al die jaren gestaag, ons cliënteel is top en qua productontwikkeling hebben we heel wat stappen genomen het afgelopen jaar die de komende maanden het daglicht zullen zien. We kijken uit naar de volgende hoofdstukken van JusRé en kijken hoopvol naar de toekomst van gezonde én meerwaarde-voeding! Ik geloof dat er op de Belgische markt een mooie rol voor ons is weggelegd.

Je stuurt vandaag ook een team aan. Hoe ben je gegroeid in die rol?
Ik groei er iedere dag in, van nature please ik graag dus het blijft een uitdaging om voldoende grenzen te stellen. We hebben ook een zeer uiteenlopende groep qua karakters waardoor je wel scherp moet staan om voor iedereen het juiste te doen, zowel in het geluksgevoel van de collega’s als in het benutten van ieders capaciteiten.

Waar ben je het meest trots op?
Op de opstart-jaren. Gedurende anderhalf jaar heb ik het uiterste van mezelf gegeven, mijn hart bonkte één en al JusRé. Ik was die periode mama van twee kindjes van 1,5 en 3 jaar. Tot op de dag van vandaag vraag ik me nog steeds af hoe ik het allemaal klaarspeelde…
Long term was het geen haalbare kaart en de eerste aanwerving (via het Agentschap Groeien en Ondernemen) was een zucht van verlichting. Sindsdien is de groei sterker doorgezet en dat is zo geweest met elke nieuwe aanwerving. JusRé is geen one-woman-show, niet thuis noch op het werk. Op vandaag hebben we een leuk en competent team en een set aan top producten. Eigenlijk ben ik iedere dag wel trots én dankbaar voor alle leuke dingen die ik mag doen!

Wat zou je nooit meer doen?
Negatieve energie laten aanslepen. Ik ben nochtans heel goed in het vermijden ervan aangezien ik omringd ben door een heerlijke optimistische toffe vriendengroep. Maar af en toe ga ik erin mee en heb ik spijt dat ik er niet kordater mee omga.

Wat is jouw visie op duurzaamheid?
We zijn dagelijks bezig met duurzaamheid. Zo waren wij pionier op de Belgische markt om de switch te maken naar flesjes van 100 % rPET en biobased material. Ook in de omverpakkingen hebben we alle niet afbreekbare verpakkingen vervangen door recycleerbaar karton. Zendingen en routes worden bestudeerd en ingepland voor zo efficiënt mogelijke en ecologische ritten. Daarnaast is onze sourcing doordacht en kopen we maximaal in eigen land of de buurlanden aan. Kwaliteit blijft uiteraard van primordiaal belang.

En wat zijn de ambities en toekomstplannen?
Groeien als mens en het team op een positieve manier blijven aansturen. We hebben sterke profielen aan boord en ik wil dit graag verder uitbouwen. Elkeen wil ik binnen zijn of haar expertisedomein laten ontwikkelen en zo JusRé structureel laten groeien. Win Win. 😉

Nog tips voor andere ondernemers?
Als je vuur niet te temperen valt: doen, doen, doen, it’s the ride of your life!

Valerie is lid van Artemis Noord-West-Vlaanderen

Artemis Nieuws