Wat is fermentatie?

Heb je je ooit afgevraagd op welke manier pure ingrediënten zich omzetten in heerlijke producten die bovendien opmerkelijk rijk zijn aan gezondheidsvoordelen? Wel, wij hebben ons tijdens de ontwikkeling van onze Kombucha verdiept in de wereld van fermentatie, scobi en de kracht van een gezonde darmflora. Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over fermenteren.

Wat is fermentatie?

Kombucha is meer dan zomaar een drankje; het is een gefermenteerde thee vol met micro-organismen, probiotica en tal van andere gezonde stoffen. Maar hoe wordt het precies gemaakt?

Fermentatie is een eeuwenoude conserveringstechniek, die gebruik maakt van natuurlijke micro-organismen om voedsel te transformeren.
Tijdens het fermentatieproces worden bacteriën, beter bekend als probiotica, gegenereerd. Deze probiotica worden erkend als ‘goede’ bacteriën vanwege hun gunstige invloed op zowel onze spijsvertering als ons immuunsysteem. Wil je nog meer doen voor je darmflora? We verwijzen je graag door naar de zusjes Kleyman. Zij gaan aan de slag met Kimchi of gefermenteerde rode kool, biet. Sommigen moeten wennen aan de smaak, maar het is echt een weldaad voor je darmen.

Kombucha Peach To The Beach (SQ)
blank

Een sprankelende en verfrissende gefermenteerde thee, geïnfuseerd met perzik

THEE PERZIK ROZENBOTTEL HIBISCUS-330ML

3,50
Kombucha Peach To The Beach (SQ)
blank

Een sprankelende en verfrissende gefermenteerde thee, geïnfuseerd met perzik

THEE PERZIK ROZENBOTTEL HIBISCUS-330ML

3,50
Kombucha Seas The Day (SQ)
blank

Een biologisch gefermenteerde zwarte thee, geïnfuseerd met tropische vruchten

THEE APPEL ANANAS KOKOSNOOT-330ML

3,50

Onze JusRé kombucha behoort tot de niet-gepasteuriseerde varianten van Kombucha, en wel om de volgende redenen:

Niet-gepasteuriseerde Kombucha

Pasteurisatie is een hittebehandeling die wordt toegepast om schadelijke bacteriën en micro-organismen te doden, maar deze behandeling kan dus ook de levende culturen en enzymen in het product verminderen tot elimineren. Dat wilden wij absoluut vermijden. De vitale enzymen zijn net zo goed voor ons lichaam.

Het nadeel van niet-gepasteuriseerde Kombucha is dat we met een kortere houdbaarheid spelen. Maar dat waren we net al gewend van onze sappen en smoothies 😉.

Het voordeel van de JusRé Kombucha is dat de levende culturen blijven evolueren, wat zal leiden tot verdere fermentatie. Dit zorgt ervoor dat de initiële smaak over die tijd veranderingen kan ondergaan. Wij vinden het net interessant een verrijkend, maar laat ons heel graag weten hoe jullie daarnaar kijken!
Een niet-gepasteuriseerde Kombucha dient gekoeld bewaard te blijven (frigo!). Dit om de kwaliteit en houdbaarheid te waarborgen. Vergeet dit niet of je zou wel eens voor een onaangename verassing komen te staan (lees: blokje ploft open).


Behoudt Levende Culturen: Niet-gepasteuriseerde Kombucha behoudt de levende culturen, waaronder probiotica, omdat het niet wordt onderworpen aan de hoge temperaturen die worden gebruikt bij pasteurisatie.

Rijk aan Enzymen en Nutriënten: Omdat het de natuurlijke fermentatieprocessen behoudt, bevat niet-gepasteuriseerde Kombucha vaak een rijke mix van enzymen en voedingsstoffen die tijdens het fermentatieproces ontstaan.

Belangrijkste gezondheidsvoordelen van kombucha:

De levende culturen in gefermenteerd voedsel kunnen helpen het evenwicht van vriendelijke bacteriën in je darm te herstellen en kunnen sommige spijsverteringsproblemen verlichten.

Fermentatie kan ook helpen bij de spijsvertering door voedingsstoffen in het voedsel af te breken. Dit maakt ze gemakkelijker te verteren dan hun ongefermenteerde tegenhangers.

Gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen je immuunsysteem een boost geven en het risico op infecties verminderen.

Kombucha staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen en ondersteuning van de leverfunctie. Het kan helpen bij het elimineren van toxische stoffen uit het lichaam en bevordert zo een gezonde lever.

Biologische Kombucha

Onze Kombucha is 100 % bio. Al onze ingrediënten sourcen we organisch en dat proef je. De JusRé Kombucha hebben een hele pure, frisse en rijke smaak!

Op zoek naar een gezonde drank en een verfrissend alternatief voor frisdrank? Eens je de drie Kombucha geproefd heb, zal je snel de overstap maken van zoete frisdranken naar Kombucha. Het is net zo verfrissend, ook bruisend voor de liefhebbers, minder zoet en vooral gezond! 

blank