Welke vitamines zitten er in groenten en fruit?

 Vitamines zijn broodnodige voedingsstoffen om ons lichaam op een normale manier te helpen groeien en ontwikkelen. Ze zorgen er mee voor dat we gezond blijven.

Welke vitamines vinden we allemaal in de groenten en fruit waar onze JusRé-sapjes van overlopen? En wat moet je weten over mineralen en antioxidanten? Ziehier ons abc van de vitamientjes.

blank

Dé complete 10 daagse sapjeskuur

10 DAGEN DETOX PROGRAMMA - ALL IN!

210,00
blank

Driedaagse kuur voor de vastberaden detox-fan!

3 DAGEN SAPJESKUUR

105,00

De hoeveelheden vitamines die je via je dagelijkse voedingspatroon binnenkrijgt, zijn eerder klein. De porties schommelen tussen enkele microgrammen en tientallen milligrammen, afhankelijk van de soort vitamine, de portie en het voedingsmiddel op zich. Je lichaam kan vitamines in principe niet zelf maken, met hier en daar een uitzondering, zoals de kleine hoeveelheden vitamine K die je darmen ontwikkelen.

Dertien in een dozijn
Met dertien zijn ze, de voedingsstoffen die als vitamine door het leven mogen gaan. We kunnen ze opdelen in twee categorieën: vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn.

De in vet oplosbare vitamines zijn A, D, E en K. Je haalt ze vooral uit vetrijke producten, zoals smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, noten en melkproducten.
De in water oplosbare vitamines zijn C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Het zijn voornamelijk deze vitamines die we in tal van soorten groenten, fruit, brood, volkorenproducten, noten, peulvruchten en melkproducten terugvinden.

 

We gaan graag even verder door op de negen vitamines die deel uitmaken van onze overheerlijk gezonde JusRé-producten op basis van vers fruit en/of groenten – en niets anders dan dat, beloofd.

Welke vitamine heb je waarvoor precies nodig?

Vitamine A: Voor een normale groei, de verzorging van je huid en je ogen en de versterking van je immuunsysteem.

Vitamine K: Werkt als antioxidant.

Vitamine B1: Dient net als quasi alle andere B-vitamines om energie uit je voeding vrij te maken. Vitamine B1 draagt bij aan de goede werking van je hart, zenuwstelsel en hersenen.

Vitamine B2: Houdt mee je huid gezond.

Vitamine B3: Houdt mee je huid gezond en zorgt voor de goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B5: Zorgt voor het vrijmaken van energie uit de voeding, zoals de meeste B-vitamines.

Vitamine B6: Zorgt voor de opbouw en afbraak van aminozuren en de regeling van bepaalde hormonen. Vitamine B6 is nodig voor de groei, een goede werking van het afweersysteem en het zenuwstelsel.

Vitamine B11: Zorgt voor de groei en goede werking van het lichaam, draagt bij tot de aanmaak van witte en rode bloedcellen en verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Vitamine B11 is ook bekend als foliumzuur, dat vrouwen vlak voor en tijdens de zwangerschap extra innemen om hun ongeboren kind een duwtje in de rug te geven.

Vitamine C: Werkt als antioxidant en houdt mee de weerstand in stand. Deze vitamine is van nature sterk vertegenwoordigt in citrusvruchten. Denk sinaas, citroen, limoen, pompelmoes… Je grijpt hiervoor best naar Miracle Morning of Sunrise Delight

Miracle Morning sinaasappelsap 50ml
blank

Een heerlijk en smakelijk klassiek sinaasappelsap in flessen van 500ml

SINAAS - 500ML

4,65

Antioxi-wat?
De alerte lezer zag de voorbije lees-seconden al twee keer het woord ‘antioxidant’ passeren. Daar willen we het graag nog even over hebben. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen zogenaamde vrije radicalen. Dat zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen tegen die beschadiging en voorkomen zo mogelijk op de lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Het is dus bijzonder fijn dat sommige vitamines die belangrijke functie op zich nemen.

Bosbessen, blauwe vruchten en aardbeien zijn hiertoe de ideale bewaarders van de antioxidanten. Zo voerden we afgelopen winters Dark Treasurre op basis van blauwe bessen, appel en limoen en hebben we natuurlijk ook onze Juice Ruby Rise met aardbei als basis-ingrediënt.

Tot slot nog een woordje over de mineralen, die net als vitamines nodig zijn voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. De bekendste mineralen zijn calcium, kalium, natrium, magnesium en zink. Bij het bereiden en bewaren van eten kunnen vitamines en mineralen verloren gaan.
Bij JusRé verhitten we onze vitaminesappen daarom nooit ofte nimmer. We werken steeds cold pressed, zodat alle vitamines behouden blijven.

 

Meer weten over een doelgerichte detox? Check dan zeker ook onze andere blogs!