JusRé 2.0

JUSRE 2.0

Een blog is als een dagboek. En we krijgen veel vragen over het ontstaan van JusRé. Hoe we groeien, hoe we als kleine lokale speler onze weg blijven vinden in de uitdagende voedingssector, en wat de volgende stappen zijn. JusRé 2.0, beetje bij beetje gooien we ons start-up vel af en groeien uit naar een klein maar fijn en stabiel bedrijfje.

Hoe het allemaal begon?
Vier jaar geleden ontstond JusRé. Zelf ben ik verzot op lekker en gezond eten en al zeker op alles dat te maken heeft met fruit en groenten. Jammer genoeg is een dag altijd te kort… En al zeker om de combinatie te maken met een leuke job, gezond eten, een druk sociaal leven, sport, kinderen, het huishouden, hobby’s en zoveel meer.
Ik maakte heerlijke sappen in mijn keuken voor zij die wilden (en niet wilden) 😊 . Maar had er wel succes mee, sappen stonden toen nog echt in de kinderschoenen. En dat idee groeide, ik wilde die Juices verder brengen naar de markt, naar die mensen die net als ik genieten van al het mooie in het leven en voor wie nooit genoeg uren op een dag heeft.

Opstart
Vanuit die drijfveer ontstond JusRé. Yummy flavours, recepturen lekker in balans, easy flesjes ideaal voor on-the-go. En alles puur natuur, ik wilde geen troep, geen toevoegingen met onuitspreekbare termen. Ik dronk altijd graag sappen, al van kleins af maar snapte nooit het ongemakkelijke gevoel naderhand in mijn maag. Eénmaal ik dieper in de bereidingswijze van deze sappen gedoken was, werd met één en ander duidelijk. Voor JusRé mocht enkel: fruits, vegetables, herbs, spices and that’s all! Geen concentraten, geen pasteurisatie. Maar de smaakbeleving zoals je ze thuis hebt zonder alle boodschappen, kuisen van je pers en de tijd die je eraan kwijt bent.

Een moederhart
De naam werd de samenstelling van de namen van mijn twee eerste kindjes (Jules & Renée). Ondanks heel wat tegenadviezen: te moeilijk uitspreekbaar, niet vatbaar voor internationale expansie, te persoonlijk… volgde ik mijn hart. JusRé was geboren. We maakten een eerste logo en ik ging van start.

Dolle jaren
Op die eerste jaren kijk ik nostalgisch terug. En ook weer niet. Het was zo leuk maar tegelijk zo hard! Pure rock-and-roll. Meerdere nachten zat ik tot 2h aan mijn bureau om om 7h alweer in de frigo te staan. Het was heerlijk want ik voelde dat JusRé tractie had. Maar ik moest naar een kritisch volume om er iets aan te verdienen. Ik had twee kleine kinderen rondlopen en werkte nog halftime bij mijn vorige werkgever. De combinatie was moordend.

Groei en bloei
Geef mij maar deze periode 😊 Twee jaar en een half na opstart kon ik een eerste aanwerving doen. Ilse Craeynest vervoegde het team en zorgde voor structuur wat op zich resulteerde in een zekere rust en zo de mogelijkheid om verder te groeien. Zij heeft in die eerste maanden aan boord ongelooflijk veel werk ‘gestructureerd’. De basis van JusRé op meer dan enkel administratief gebied. Ondertussen kwam de lente eraan en waren we klaar voor ons hoogseizoen. Op dat moment was JusRé vertrokken. Ilse haar loon kon betaald worden en ikzelf kon mezelf ook gaan uitkeren (voorheen was ik afhankelijk van mijn echtgenoot – moeilijk voor een geëmancipeerde vrouw 😉).

Baby-skin
Vanaf dat moment ging het snel. We schudden zachtjesaan ons baby-vel los en gingen voor verdere groei. Niet alleen in aantal verkooppunten maar ook op verkoop in het winkelpunt zelf. Zoveel mensen op zoek naar gezonde en makkelijke producten maar JusRé was nog te moeilijk te vinden. Waar voorheen de leveringen door mijzelf en later door één van ons twee gebeurde, kon er een halftime chauffeur beginnen. We hadden teveel andere zaken te bestieren. Van de frigo aan de telefoon, naar de PC, naar een beurs, in het labo…. Er komt zoveel bij kijken. Van vier recepturen gingen we naar vijf, naar zes… En daarmee konden we ook extra mensen gaan bekoren. Het volume groeide! Les goûts et couleurs, ça se discute pas…

Van aanwerving naar aanwerving
Die periode kon de half time chauffeur een full time worden. Ondertussen werd ook het werk in de frigo teveel en werd Christa Boone aangeworven, zij nam die taak ter harte en tot op vandaag kunnen we op haar een huis bouwen! Op kantoor werd de orderopvolging een volle dagtaak en koppelden we deze half om halve job om tot één functie. Laure Meyns zit vandaag op die stoel en bestiert de telefoon met routeplanning, terugkoppeling naar onze klanten met een strakke communicatie naar de mensen van de picking.

Cold Pressed Soups
Met het eerdere denkwerk over het assortiment bonkte ook mijn moederhart extra hard. JusRé was de samentrekking van de namen van mijn eerste twee kinderen maar ondertussen was ik bevallen van een derde kindje: Gaspard. In het moederhuis grapte iedereen dat we nu Gazapcho moesten gaan voeren. En zo geschiedde. Weliswaar drie jaar na datum, (Gaspard zou bijna gaan doorhebben dat hij feitelijk uitgesloten was). De ontwikkeling had toch iets meer voeten in de aarde. Maar zo vervoegden de Cold Pressed Soups in 2020 het gamma.

Zijn wij nog een start-up?
Ondertussen breidt ons team verder uit, met acht zijn we. Stuk voor stuk toppers. Elk groeit en bloeit binnen zijn specialiteit! Het is heerlijk bouwen aan JusRé! Zijn wij dan nog een start-up. Jawel omdat we nog zo kleinschalig zijn, omdat de stappen die we nemen nog zeer grote impact hebben, en omdat we zo flexibel zijn, kunnen we heel snel schakelen… Maar ondertussen worden we toch echt een bedrijfje. Met alle uitdagingen van dien. Veel vaste kosten die blijven doorlopen los van het volume dat we draaien. Reguleringen waaraan we moeten voldoen. Een structuur die allemaal mee moet kunnen met een snelle beslissingen die we nemen.

Maar geef mij maar deze fase. Vele hoofdjes om samen af te stemmen, vele handen om het werk te verlichten en elk binnen zijn expertise aan het werk.

We voeren een zalig product, waar we velen het leven gezonder én makkelijker mee maken: Your Healthy Pleasure. En de wetenschap dat we een dergelijk gezond product voorzien, maakt het het summum!

Nieuw pand
Van de start in de keuken thuis, naar een tijdelijke koeling (wel drie jaar gebleven 😉 ) hebben we nu onze vaste stek in Beernem.
Wij blijven ervoor gaan, blij van jullie hier op de blog terug te vinden!

 

With love,
Val