About

JusRé 1.0

JusRé 1.0

Al jaren verkondig ik dat ik een boek wil schrijven. Maar nooit geen tijd hé.

Tot Ilse aandrong op een blog voor onze nieuwe website… Het idee begon te rijpen en zo zijn voor het eerst sinds lang eens nog eens een paar vellen papier uitgeschreven. En het moet gezegd worden, dat smaakt naar meer! Het boek moet er ooit komen, maar het zal fictie zijn.

De start van JusRé is non-fictie. In juni 2016 is de vennootschap opgericht, een paar weken nadat ik mijn ontslag gegeven had bij Unilin waar ik toen 6 jaar als Purchase Manager aan de slag was. Het team was net verdubbeld wegens een overname door Mohawk – de groep boven Unilin – en dus kwam de vraag: “Zie je er iets in om nog 6maand aan te blijven en half time te factureren als consultant?”. Een droom, ik kon met een gerust hart naar huis en mijn echtgenoot onder ogen komen, had half time de tijd om verder op te starten en kon factureren vanuit de vennootschap JusRé waar zo een startkapitaaltje aangroeide.

 

Mijn parcours start aan de KULeuven, in de richting Pol&Soc. Mijn ouders, overtuigd jurist en economist waren nooit zo fan van mijn initiële keuze. Toen ik dan ook vroeg om een stevige Master na Master te volgen aan de Ecole Supérieure du Commerce waren ze razend enthousiast. Die twaalf maanden waren gevuld met zes dagen per maand les in Rijsel en de overige drie weken dienden om stage te lopen. Het zijn 12 pittige maanden geweest waar ik een gezonde werkers- en multi-tasking-mentaliteit kreeg. Tussen alle case studies en groepswerkjes door liep ik zes maand stage bij Ferrero voor het merk Kinder Chocolade, met daarop volgend zes maanden Carrefour Group in Brussel.

Ik ga het mijn kinderen aanraden, die twee intensieve stages waren een zeer interessante stap om te weten wat ik wel en niet verlangde in een job, in een firma en om bij mezelf te ontdekken dat ik een trekkersmentaliteit heb, graag in team functioneer, ik graag de zaken begrijp maar ze daarom niet allemaal graag in een specialisten-job uitvoer.

En zo kon ik gericht gaan solliciteren. In mijn eerste ‘echte’ functie, bij Compass Group in Brussel, een grote cateraar, ben ik drie jaar aan slag geweest als Aankoper. Om dan de switch te maken naar Unilin na verhuis retour West-Vlaanderen. In een volle productie-omgeving heb ik een hele sterke affiniteit ontwikkeld voor het technische aspect van machines en het belang van een productieve flow in grote projecten. Het was de ideale voortgang op mijn learnings bij Compass.

Ik begon er als Purchaser en was intern in heel wat trajecten al in een vroeg stadium van een project betrokken op de eventuele noden naar grondstoffen toe. Mijn toenmalige baas Francky hamerde op het begrijpen van de machines, ik kwam goed overeen met de technisch ingenieurs met wie ik vaak leveranciers ging bezoeken en heel wat van de machinebedieners in die immens grote fabriek konden mijn bezoekjes en vragen wel appreciëren! Ik hield van de job, van de collega’s, ons team, de projecten en de vele mogelijkheden die een groot bedrijf te bieden heeft.

 

Maar bloed stroomt waar het niet gaan kan. Ik zou ooit mijn eigen pad bewandelen. Voor Unilin reisde ik vaak, van kleine afspraken in het Noorden van Frankrijk tot verre trips richting Taiwan. Ook privé gaan we graag eens weg. De trend van juices was me opgevallen en ik nam recepten mee naar huis die ik maakte voor ieder die bij ons de drempel overging maar vooral voor mezelf. Als klein meisje sprak ik al van “de roep van het lichaam”. Voeding heeft altijd een heel centrale rol gehad in mijn leven en toen al vooral geloofde ik in het voedzame en dan vooral in fruit, groenten en kruiden. Neemt niet weg dat ik heel wat uitspattingen heb maar die basis is voor mij onontbeerlijk om me goed in mijn vel te voelen!

Tot mijn man zei: “Val, die sappen zijn zo’n leuke producten, je bent hier zo mee bezig. Is dat niet jouw project?” En daar ben ik onder water verdwenen, gedurende verschillende weken had dit idee mij te pakken. Hoe kon ik een fruit -en groentesap maken dat langer lekker blijft dan een paar uur. Fruit gaat snel gisten, dit moest vermeden worden. En als je gaat persen en het sap nadien een paar uur laat staan, ben je al veel van de vitaminen kwijt. Dat is zonde van de effort. Ik was zelf jaren op de loop geweest in een heel actief leven, ik wilde de mensen die dat leven leidden een gezond alternatief gaan bieden. En ook in de sportwereld zag ik een markt, mensen die op zoek gaan producten met toegevoegde waarde. Plus, ik geloofde heel erg in de sterke opkomst van de kleine, bewuste, kwalitatieve detailhandel. Die zaakvoerders zijn selectief waardoor je in een arsenaal aan producten terecht komt die gelijkwaardig zijn, maar ook gaan zij als vertegenwoordigers van het merk de boodschap gaan uitdragen naar het bredere publiek. Mijn hart bonkte!

 

Ik wilde een zeer hoogwaardig sap. Het moest het maximaal niveau aan voedingswaarde bevatten. Dat kan je enkel door Cold Pressing, letterlijk koude persing. Stel je twee massieve platen voor, verticaal georiënteerd die zacht naar mekaar toe gaan. Door deze trage beweging wordt geen warmte gecreëerd en komt er slechts een heel beperkte oxidatie vrij. Twee belangrijke voorwaarden voor een optimaal sap. We waren toen mid 2016, tot op heden is het nog steeds de meest gezonde manier van verpersen.

Met de koude verpersing had ik een sap dat 2 à 4 dagen houdbaar was (afhankelijk van de receptuur ~ pH-waarde). België kent geen grote afstanden maar de markt is ook geringer dan onze buurlanden. Ik was er nog niet. Als ik een rendabel model wilde schrijven, moest die houdbaarheid omhoog zodat ik éénmaal per week/per twee weken kon gaan leveren. En zo ben ik machines gaan bekijken, mijn gekende wereld tot dan toe. Ik kwam met pasteuriseren en flash pasteuriseren in aanraking en kon veel van mijn technisch begrip van de jaren bij Unilin goed inzetten in deze fase. Maar het hoogwaardige sap na de cold pressing was met het (flash) pasteuriseren vernield. Door het verwarmen van de liquide, ging zoveel voedingswaarde verloren. Ook veranderde de kleur dus moesten er kleurstoffen bij. De smaak was verwrongen en zo waren smaakversterkers aan de orde. Mijn initiële idee van puur natuur viel in duigen.

In die overtuiging en zoektocht ben ik op HPP gestoten. Op dat ogenblik werd deze techniek van hoge druk gebruikt in de vissector voor het verwerken van kreeften. De resultaten voor juices bleken zeer goed. Het procedé bestaat erin om het sap (na samenstelling van het recept) onder hoge druk te gaan behandelen. Stel je een bassin voor, de grootte van een normale eettafel. Daarin gaat een koker met de afgevulde flesjes in hun finale receptuur. Die koker wordt onder druk gezet tot om en bij 6.000 bar gedurende ongeveer één minuut (afhankelijk van de pH-waarde (zuurtegraad) korter of langer).

Op die manier kunnen we een houdbaarheid van minimaal 28dagen behalen zonder toevoeging van smaakversterkers noch kleurstoffen. De oorspronkelijke kleur van het fruit en de groenten blijft behouden en de smaak blijft ongewijzigd aan de natuurlijke smaak. Zo had ik mijn sap en kon ik de markt op. De eerste JusRé was geboren, Jus van sap op zijn Frans en Ré van alle Ré-woordjes: Ré-freshing, Ré-booting, Ré-hydrating… En natuurlijk van Jules & Renée, mijn eerste twee kindjes 😊

Het eerste recept was appelsap met muntblaadjes. Heerlijk fris, lekker zoet en een zalige lichtgroene kleur. We waren toen eind van de zomer van 2016, ben toen recta met 50 staaltjes naar een aantal beachbars gereden om te laten proeven. De volgende dag mocht ik al terugkomen met een grotere levering. De rest is voor mij de reële opstart van JusRé. Op 19 oktober 2016 werd de eerste echte productie-batch gedraaid en mocht ik bij de eerste 10-tal klanten opstarten. De beachbars hadden ondertussen hun strandstoelen in wintermodus gezet maar in elk van de grotere steden van Vlaanderen had JusRé een klant in het segment die ik ambieerde: traiteur, mooie bakkerij, high-level lunchbar, speciaalzaak… En zo begon het allemaal voor echt. In die drie jaren zijn er verschillende smaken de revue gepasseerd maar de Time Off heb ik nooit meer uit gamma gehaald, het is een nostalgisch receptuur geworden.

Het segment van de detailhandel is heel waardevol gebleken. Die eerste klanten ken ik allemaal met naam en ik herinner me overal nog hoe ik eerst toegekomen ben, hoe ze mij al dan niet even enthousiast ontvangen hebben en wat die eerste leveringen waren. De start van JusRé is gebouwd op deze mensen, die geloofden in mijn verhaal en de moeite en tijd namen om dit te ondersteunen. Samen met mijn vriendinnen die die periode enkel JusRé mochten drinken 😊, hebben zij de opstart gedragen. Ik ga hier nog heel lang erkentelijk voor zijn!!

 

Anekdote: één van de eerste weken na de opstart stond een magazijnier van het bedrijf waar ik toen koeling huurde over mijn schouder mee te kijken. Ik had zeker een halve pallet juices over, korte houdbaarheidsdatum en ging die naar de voedselbank brengen. Zegt ze: “je gaat daarmee moeten stoppen hé meisje, dat gaat niet lukken…” Ik slikte. Maar als je vele kleine bestellingen samentelt, kom je er uiteindelijk ook wel, leerde ik. Ik reed rond met veel te kleine drops om maar die klant tevreden te houden en het product tractie te geven, ging in alle landelijke West-Vlaamse gemeenten degustaties geven tot ik tot 4h in de ochtend factuurtjes zat uit te schrijven.

Ondertussen was ik ook zwanger van ons derde kindje. Ik heb veel werklust en doorzettingsvermogen maar dit zou ik niet volhouden. Er moest iemand bij komen. Maar ik keerde mezelf nog geen loon uit, hoe kon ik dan een kwalitatief iemand aanwerven die kon meedenken, ondersteunen, de nodige professionalisering en broodnodige digitalisering invoeren. Zo ben ik terecht gekomen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Dankzij die subsidie is Ilse sinds mid 2018 in dienst gekomen. De zaadjes die het anderhalf jaar ervoor gezaaid waren, moesten nu geoogst worden.

In die periode zijn heel wat zaken in stroomversnelling gekomen. We hebben structuur aangebracht en de nodige stappen genomen om door te groeien naar het volgende hoofdstuk. In 2018 hadden we een 50-tal vaste B2B-klanten en liep onze webshop niet slecht. We zagen het effect van onze acties. We werkten elk van thuis uit, ik was meest in de frigo en de rest van de tijd bracht ik door op de baan. We hadden een vaste plek nodig in plaats van elkaar 25 keer per dag te bellen. Work in progress.

En niet alleen vestigden we ons in het JusRé-office. Met positieve resultaat van 2018 kochten we een koelwagen.  Waar we voorheen logistiek uitbesteedden, heeft deze beslissing op zeer korte tijd onze service-level naar de klant verhoogd!

Die 10 eerste klanten in 2016 zijn uitgegroeid tot 200 stuks in 2020. Nog steeds in dezelfde trand, mensen die gezondheid in de vaandel dragen, een lekker en eerlijk product willen. We zijn daar fier op! En ook de webshop is verder uitgebouwd, wekelijks mogen we een 50 à 70 boxen leveren bij particulieren thuis. Dit is een community die het merk JusRé draagt, zij zijn de actieve mensen die hun frigo goed vullen en er zo dag na dag tegenaan kunnen. Ik hoor vaak mensen die het van vriend(in), schoonzus/broer, collega hoorden en zo ook onze producten in huis haalden.

2020 belooft hard te gaan, we hebben januari in omzet verdubbeld in vergelijking met een jaar geleden. Dit door een grotere naamsbekendheid, hogere rotatie per verkooppunt en stijging van de webshop-bestellingen, maar ook doordat we sinds mid 2019 eveneens inzetten op abonnementen voor bedrijven die gezonde alternatieven willen aanbieden aan hun medewerkers. Het zorgt voor een recurrente omzet die voor mij de druk van die vier lonen van de ketel haalt. Van niet zoveel zaken deins ik terug. Als iets mislukt, zit ik met een glimlach op de blaren maar de verantwoordelijkheid voor die lonen houdt me wel bezig. De mensen moeten gelukkig zijn bij JusRé. Er wordt hard gewerkt, hopelijk blijft iedereen aan boord, het zijn stuk voor stuk zeer waardevolle profielen maar ik moet ze ook het loon kunnen geven die ze verdienen. Om dat te kunnen betalen, moeten we blijven groeien dit boekjaar.

We kijken er alvast keihard naar uit!

 

With love xxx

Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.