Wat doet gember met je lichaam?

Aromatisch, scherp en prikkelend van smaak. Dat is gember in een notendop. Je bent ervoor of niet, er is geen in-between. Want gember heeft nu eenmaal een heel uitgesproken smaak die niet ieders smaakpapillen kan veroveren. Maar dat maakt ‘m juist zo opmerkelijk en innemend. Niet alleen fleurt deze pittige rakker elk gerecht op dat je aanraakt, gember is ook razend gezond. Wij vertellen je wat gember met je lichaam doet!

Savage
blank

Kurkuma bevordert je spijsvertering staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen

#SAVAGE - APPEL SINAAS CITROEN KURKUMA

2,85
#benefits gutshot
blank

Jouw dagelijkse dosis prebiotica voor een op en top (darm)gezondheid

APPEL SINAAS GEMBER INULINE

2,85
#almighty gingershot
blank

Pittig gembershotje om je metabolisme en lichaam (weer) wakker te maken

#ALMIGHTY - GEMBER APPEL CITROEN

2,85

Wat is gember?

De wetenschappelijke naam voor gember – Zingiber officinale – is afgeleid van het Sanskriet srngaveram, wat letterlijk hoorn lichaam betekent. Het is een duidelijke verwijzing naar het uiterlijk van de gemberwortel: een vaste stengel met dikke vertakkingen die je instant aan stierenhoorns doen denken. Met een beetje verbeelding kan je er volgens sommigen zelfs een hertengewei in zien.

Gember is dus eigenlijk niets meer dan de wortelknol van de gemberplant. Wie iets spannender verwacht had, moeten we dus helaas teleurstellen. En net zoals bij een aardappel zit de wortelknol van de gemberplant volledig verstopt onder de grond. Hoe prachtig een gemberplant in volle bloei dus ook is, de magie gebeurt volledig ondergronds.

#kickstart setting met gember en citroen

Waar komt gember vandaan?

Omdat gember nergens in het wild teruggevonden werd, is het moeilijk te zeggen waar de plant precies vandaan komt. Wat we wel weten, is dat de gemberplant dol is op een zacht, tropisch klimaat. In ons eigen bescheiden Belgenlandje moeten we het dus niet gaan zoeken. Waar dan wel? Vermoedelijk iets oostelijker, richting Azië. Want het is daar dat gember voor de eerste keer gedocumenteerd werd.

Bovendien was gember jarenlang een van de populairste en waardevolste handelswaren. En maar goed ook! Want dankzij de handelsroutes kwam gember op termijn ook in onze streken terecht, in de 1ste eeuw om precies te zijn. En sindsdien heeft gember nooit meer onze cultuur verlaten.

 

Waar wordt gember voor gebruikt?

Vroeger was gember de Ibuprofen van vandaag. Het was hét volksmedicijn bij uitstek en diende als remedie tegen allerhande pijntjes en ontstekingen. Maar ook vandaag is gember nog steeds een vaste waarde binnen de fytotherapie (natuurgeneeskunde).

Tegenwoordig associëren we gember echter vooral met de culinaire wereld. Door de eindeloze mogelijkheden en toepassingen is gember niet meer weg te slaan uit onze keuken. Zo kan je de wortelstukjes koken om er gemberthee van te zetten, de gember laten kristalliseren om er snoepjes van te maken, of hem laten drogen tot je gemberpoeder verkrijgt. Een snuifje van dit ‘bescheiden’ kruid kan het simpelste gerecht namelijk al stevig upgraden. Maar gember wordt ook vaak als smaakmaker gebruikt in peperkoek, koekjes, crackers, gebak, bier (gemberbier) of… in een JuiceShotje of mocktail!

 

Wat doet gember met je lichaam?

 

De scherpe smaak van gember hebben we te danken aan de aanwezigheid van gingerol, een gele vloeistof die voor smaak en daad zorgt. What you taste is what you get, want de werking van gingerol is even krachtig als zijn smaak doet vermoeden. Zo bevat gember een hele waslijst aan voedingsstoffen die heel wat teweegbrengen in je lichaam: fenolzuren, eiwitten, lipiden, enzymen, vitamine A en B, fosfor, magnesium, natrium, ijzer en calcium. Die hebben één voor één een sterke impact op je fysieke (en mentale) gezondheid. Enkele voorbeelden van wat gember met je lichaam doet:

  • Bevordert de spijsvertering en verlicht een opgeblazen gevoel
  • Houdt de gewrichten soepel, waardoor je minder snel stijf bent (bv. na het sporten)
  • Ondersteunt je immuunsysteem
  • Verlicht misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen, reizigers en ook chemopatiënten
  • Remt pijn en ontstekingen af
  • Bevordert de bloedcirculatie waardoor je beter gewapend bent tegen hart- en vaatziekten

 

JusRé x gember

Indrukwekkend, niet? Dat vonden wij ook! Daarom hebben we met JusRé al deze gezondheidsvoordelen gebotteld in een 125 ml gembershot dat de toepasselijke naam #almighty draagt. Het hoofdingrediënt van de almachtige #almighty is natuurlijk gember. Aangevuld met een vleugje citroensap kan dit Shotje (of liever Shot) zelfs mensen met het ergste ochtendhumeur wakker schudden. Maar geen zorgen. De pittige rakker wordt perfect in toom gehouden door de zoete appel, die voldoende tegengas geeft aan het zuurtje van de citroen. De #almighty neem je best in op een nuchtere maag voor een ultieme power- en gezondheidsboost.

Vind je hem net iets te pittig? Dan is de Lost Paradise misschien wel iets voor jou! Een heerlijke BIO gembersap waar gember nog steeds de hoofdrol in speelt, maar iets minder prominent. De gember geeft samen met het zurige van de ananas en limoen voldoende power aan de Juice, maar wordt perfect in balans gebracht met het zoetige van de appel.