Alles wat je wist en niet wist over chia

Voor de ene persoon is chiazaad een vertrouwde metgezel in de keuken, voor de andere dan weer een volledig vreemde eend. Toch is chiazaad voor beide kampen een waardevolle toevoeging aan het dagelijks voedingspatroon omwille van de zeer hoge voedingswaarde van deze chiazaadjes.

Chia-what?

Chiazaad zijn kleine zwarte zaadjes die afkomstig zijn van de plant met de wetenschappelijke naam Salvia Hispanica L. Sinds de 16de eeuw worden chiazaden geconsumeerd om meer kracht, uithoudingsvermogen en energie te verkrijgen. Zo bevatten chiazaden heel erg veel eiwitten en behoren ze tot vezelrijke voeding. Een kleine hoeveelheid chiazaden per dag kan helpen om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels van 25 à 35 gram te consumeren. Dat is zeker niet alles, overige voedingsstoffen die te vinden zijn in chiazaad zijn: gezonde Omega 3-vetzuren, calcium, magnesium, fosfor, kalium, zink en ijzer. De perfecte aanvulling voor mensen met allergieën of tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen.

Chiazaad bevat ze (bijna) allemaal en wordt daarom niet voor niets een echt “Superfood” genoemd 😉

Crea-Chia

Chiazaad is niet alleen gezond, het is ook een dankbaar product om mee te experimenteren en lekkere gerechtjes mee te creëren. Chiazaad recepten zoals; een wrap, een mango, een avocado, rode ui, feta en chiazaadjes. Op enkele minuten tover je zo een gezonde en snelle lunch uit je mouw. Een creatie van Sandra Bekkari (Nooit meer Diëten) waar wij ook verzot op zijn! Mag het nog origineler? Aarzel dan niet om een groentewrap van rode biet als basis te nemen: nooit genoeg vitaminen toch? 😊

Hou je niet van harde chiazaadjes? Dan kun je de chiazaadjes ook een nacht laten weken in een van onze heerlijke Juices. Een topcombinatie is JusRé Golden Hour met chiazaad. Vul een glas/schaaltje met Golden Hour (150-200ml) en voeg 2.5 lepels chiazaad toe. Roer alles goed door elkaar en zet een nachtje in de koelkast. De volgende ochtend zul je kunnen genieten van een gezond – en lekker – ontbijt. Ben je in een rush? Deze easy combo is een snel ontbijt en daarnaast ook een caloriearm ontbijt. 

Omdat chiazaad en Juices zo goed samengaan, hebben wij in ons (winter)assortiment ook een sap met chiazaad voor de volledige on-the-go experience: Oh my Chia. Een combinatie van spinazie, chiazaad, appel en mango. Lekker verfrissend en vol gezonde voedingsstoffen.

Wij kijken uit naar ons volgende chia experiment…to be continued…

En belofte maakt schuld! Tijdens de zomer van 2021 konden we het niet laten om meteen weer met chia aan de slag te gaan. Het resultaat? Sinds mei 2022 vervoegden we de overheerlijke Overnight Chia Bowl toe ons gamma. Chiazaadjes – overnight geweekt in amandels- & kokosmelk – afgewerkt met een overheerlijke topping: mango & kurkuma bij de Mango Madness. Je nieuwe favoriete gezonde snack of gezond ontbijt! Benieuwd hoe voedzaam chiazaadjes (en dus ook onze Bowls) echt zijn? Lees er nog meer over in deze gedetailleerde blog!